Istoric

Istoric

Denumirea unitatii

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie, Valea Calugareasca

Amplasarea geografica a unitatii

Institutul este amplasat in centrul viticol Valea Calugareasca, apartinand podgoriei Dealu Mare, una dintre cele mai mari si renumite podgorii din tara (aprox. 15.000 ha), specializata in producerea vinurilor rosii de inalta calitate. Din punct de vedere geografic, centrul viticol prezinta urmatoarele coordonate medii: 26009’ longitudine estica si 44058’ latitudine nordica, iar din punct de vedere teritorial-administrativ el apartine comunelor Valea Calugareasca, Bucov, Albesti Paleologu si orasului Urlati.

Actul normativ prin care este infiintata si functioneaza

Institutul s-a infiintat la 1 octombrie 1967 prin HCM 2380, in urma reorganizarii Institutului de Cercetari Horti-Viticole Bucuresti (I.C.H.V.). In anul 2002 unitatea a primit denumirea de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca, conform Legii nr. 290/2002.

Este unitate cu personalitate juridica, care functioneaza in baza Legii 45/2009 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” si a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii si industriei alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare si a HG 66/2018 privind reorganizarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Valea Calugareasca si modificarea anexei nr. 3 la Hotararea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Forul tutelar al unitatii

Institutul se afla in subordonarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti”, institutie specializata aflata in coordonarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Evolutia structurala a unitatii in timp

La data infiintarii Institutul a avut in subordine 8 statiuni experimentale viticole preluate de la I.C.H.V.: Dragasani, Odobesti, Craciunelu, Minis, Iasi, Stefanesti-Arges, Greaca si Murfatlar. Ulterior in anii 1962, respectiv 1977, acestor 8 statiuni li s-au adaugat inca doua statiuni experimentale: Pietroasa si Bujoru.

In prezent, coordoneaza activitatea de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica in domeniul viticulturii si vinificatiei in laboratoarele, statiile pilot si campurile experimentale proprii si in 7 statiuni de cercetare viti-vinicola aflate in coordonare, amplasate in principalele podgorii ale tarii (Blaj, Bujoru, Dragasani, Iasi, Murfatlar, Minis, Odobesti).

Obiectul actual de activitate al unitatii

Unitatea desfasoara activitati de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica in domeniul viti-vinicol.